“Pinotage” [pinot’aaž] on Lõuna-Aafrikast pärit punane viinamarjasort, mis on saadud „Pinot Noiri“ ja „Cinsault`“ viinamarjasortide ristamisest. „Pinotage´i“ peetakse Lõuna-Aafrika“oma unikaalseks marjaks“ ja sellest tehtud veini veinide lipulaevaks, hoolimata sellest, et paljud veinikriitikud viimasega ei nõustu. „Pinotage´i“ aretas 1925. aastal professor Abraham Perold hobi korras oma aias ning alles paar aastat hiljem, pärast tema pensionile minekut, taasavastasid selle unikaalse viinamarjasordi tema kolleegid. „Pinotage´i“ aretamise eesmärgiks oli saada mari, mis oleks „Pinot Noiri“ kvaliteediga, kuid mitte nii kapriisne ega vastuvõtlik ilmastikuoludele. Tegelikkuses oli tulemus väga erinev loodetust – kerge „Pinot Noiri“ tüüpi marja asemel saadi väga tume ja tanniinine mari, see-eest väga hea saagikusega. Viimane oligi põhjuseks miks „Pinotage“ muutus populaarseks viinamarjakasvatajate seas, tõustes viinamarjaaedade all oleva pindala poolest koguni teisele kohale. Viinamarjakasvatajad aina suurendasid saagikust ja Pinotage´i vein muutus aina vesisemaks. Kuna „Pinotage´i“ mari on väga kapriisne, siis head veini sellest peaaegu ei tehtud. Nii oligi Pinotage 1980. lõpuks saavutanud tõeliselt halva maine. Just siis alustasid üksikud veinimeistrid katsetusi tippklassi Pinotage´i valmistamiseks. Esimesena õnnestus see Beyers Truteril Kanonkopi veinimajas. Tänaseks ongi Kanonkopi veinimaja kõige kuulsam Pinotage´i tootja. Siiani villitakse palju vesist Pinotage´i ning häid valmistajaid on vähe. Parimad ja tuntumad on lisaks eelpoolnimetatule veel Beyerskloof, Diemersdal ja Rijk`s. Analoogselt Bordeaux` blendiga valmistatakse Lõuna-Aafrikas Cape blendi, mille üheks koostisosaks (30-70%) on „Pinotage“.
“